Om Sifferbo

Sifferbo är byn med anor från 1500-talet, rödmålade stugor, blomsterströdda sommarängar och Oxberget med sin sägen om den lilla fågeln som vässar sin näbb vart hundrade år. Hit reser du för dofternas, naturens och frihetens skull. Här möter du vänliga, gästfria människor och varma dagar gör du en härlig badutflykt till den vackra sjön Gimmen med sommarljummet vatten.

Många stenhuggare har genom åren verkat i Sifferbo, de skickliga hantverkarna har lämnat spår efter sig i form av broar, grindstolpar, husgrunder och jordkällare. Det är lite speciellt och en rolig detalj i omgivningen.

Byns namn, Sifferbo, kommer troligen från Sigfrid Persson, bror till Arent Persson på Ornäs. Han hade en hytta i Rommetrakten, Sigfridshyttan, samt ett fäbodställe i norra Tuna, vilket då är Sifferbo. Under åren har byn haft 39 olika stavningar. Den senaste var Söffarbo. Nordväst om byn finns starten på en annan by, Länsmansgården. Nu finns bara en del husgrunder kvar.

Sifferbo är en av Dalarnas vackraste byar och det geografiska läget med närhet till Borlänge, Leksand och Falun gör Sifferbo till en perfekt bostadsplats. Allt fler vill bo på landet och låta sina barn växa upp i en bra bymiljö. Närhet till dagis, skola, lekplatser, skogen och att kunna utöva sina fritidsintressen och idrotter inom räckhåll är bidragande faktorer som påverkar inflyttningen. Sifferbo har ca 180 fasta hushåll och ett antal sommarboende. Närmaste skola är Djurmoskolan, i grannbyn, där man har barn från dagis upp till åk 6.

I byn finns flera aktiva föreningar som tillgodoser bybornas intressen. Sifferbo har förmånen att ha en bystuga belägen mitt i byn. Den används flitigt till allehanda aktiviteter och står även till förfogande för uthyrning till fest, dans, kurser och konferenser. Alla aktiviteter i byn samt närheten till en fungerande bystuga anser vi ökar trivsamheten här.

Vid snörika vintrar finns skidspår över byns åkrar och spolad ishockeyplan för hockey och skridskor med tillhörande värmestuga. Valborgsmässoafton firar vi med brasa och fyrverkerier. Midsommar firar vi med traditionell majstång mitt inne i byn söndagen före ordinarie midsommarhelg. Kom och besök Änjansdalen, ett vackert strövområde med härlig blomsterprakt. En vandringsled på ca 3 km tar dig ner till dalen och ravinsystemet. Under året anordnas också byloppisar, lucia, julgransplundring, skridskodisco,och andra evenemang, håll dig uppdaterad via hemsidan.

Hjärtligt välkommen att besöka Sifferbo!